Stichting Mantelzorgtest

Mantelzorger zijn geeft veel voldoening, maar is soms ook zwaar. Mantelzorgtest geeft inzicht, praktische tips en hulp voor mantelzorgers.

Stichting Mantelzorgtest

Inzicht en hulp voor mantelzorgers

Mantelzorger zijn geeft veel voldoening, maar is soms behoorlijk pittig. Zij zorgen - vaak dagelijks - voor een ziek familielid, vriend of buur. Nederland telt vijf (!) miljoen mantelzorgers en dat worden er alleen maar meer, want we worden met z’n allen steeds ouder en blijven langer thuis wonen. Vaak hebben mantelzorgers zelf niet in de gaten hoeveel verschillende petten ze op hebben. Zo zijn ze chauffeur, verzorger en kok. Niet gek dat van die vijf miljoen, 9,1% zich zwaar belast voelt.

Des te belangrijker dat mantelzorgers waken voor een goede balans tussen zorgen voor een ander en zorgen voor zichzelf. Stichting Mantelzorgtest biedt hulp.

Samenwerken met verzekeraar CZ aan een nieuw concept

Een aantal jaar geleden ontwikkelden we samen met CZ een pilot: Mantelzorgtest. Een nieuwe opzet van wat voorheen de Zorgverlichter werd genoemd. Een intensieve samenwerking volgde. Voor de compleet vernieuwde test ontwikkelden we op basis van een geprioriteerde backlog het nieuwe online platform. Collega-bureau Weekend Creative Agency leverde een volledig gebruiksvriendelijk design dat de developers van Good News met code omvormden tot een online platform met een positieve user experience.

Na elke sprint werden de opgeleverde user stories, ook door de doelgroep, direct getest. De testresultaten konden zo direct weer verwerkt worden tijdens de volgende sprint, evenals nieuwe inzichten of gewenste wijzigingen. Een van de grootste voordelen van scrum. En dat resulteerde in een optimaal werkend eindproduct.

Stichting Mantelzorgtest - hands on

Hoe werkt de Mantelzorgtest?

Via het online platform vullen mantelzorgers een praktische en gemakkelijke test in. Met behulp van de test zetten mantelzorgers op een rijtje wat ze allemaal doen voor een naaste en hoeveel tijd en energie dit kost. Na het invullen rolt er een duidelijk, persoonlijk overzicht uit. Dat zorgt voor bewustwording en geeft inzicht in welke hulp nodig is. De online tool geeft vervolgens direct praktische tips en mogelijkheden van verschillende aanbieders die hulp kunnen bieden bij de zorgtaken.

Mantelzorgtest regionaal schaalbaar

Een behulpzame tool voor de verzekerden van CZ. Een tool waar CZ in gelooft. En die ook voor mantelzorgers van andere verzekeraars interessant is. CZ besloot dat het online platform ook schaalbaar moest zijn. Daarom ontwikkelden we de mogelijkheid om regionale varianten van de Mantelzorgtest op te zetten waar vervolgens ook een regionaal hulpaanbod aan gekoppeld kan worden. Zo is hulp altijd dichtbij. Het initiatief van CZ bleef niet onopgemerkt. Aangemoedigd door het Ministerie van VWS werden de eerste samenwerkingen tussen gemeenten en lokale zorginstellingen gestart. Zo kregen de eerste regio’s een eigen domein met een eigen look en feel: breda.mantelzorgtest.nl, tilburg.mantelzorgtest.nl en moerdijk.mantelzorgtest.nl.

Van CZ Mantelzorgtest naar Stichting Mantelzorgtest

In heel Nederland en in elke regio is meer aandacht voor mantelzorg écht nodig. Want de cijfers liegen er niet om: mantelzorgers hebben hulp nodig. De Mantelzorgtest kan hierin gedeeltelijk faciliteren. Dat zorgt voor een grote ambitie: 350 gemeenten aansluiten aan de Mantelzorgtest.

Daarom gaat CZ Mantelzorgtest verder als Stichting Mantelzorgtest. Met een dedicated team die ervoor gaat zorgen dat het aansluiten van alle gemeenten slaagt. Dat gaat zeker lukken met de nieuwe, frisse look en feel die de stichting heeft gekregen. Dus wie weet bestaat de Mantelzorgtest binnenkort ook voor jouw regio...

Stichting Mantelzorgtest - hands on

Samen gaan we voor Good News.

Wil jij je werk efficiënter maken? Of wil je sparren over een idee wat je hebt? Neem contact op met Rob!

Mail RobWhatsapp Rob
Afbeelding Rob