Meten is weten.
Data. Wat moet je ermee? Wat kan je ermee?
Onze wereld ontwikkelt zich enorm snel. Online gaat het zo snel, dat wanneer je even niet oplet, je behoorlijk wat kan missen. Een van de onderwerpen die de laatste jaren behoorlijk aan terrein heeft gewonnen is data.
Let's go
data!Onze wereld ontwikkelt zich enorm snel. Online gaat het zo snel, dat wanneer je even niet oplet, je behoorlijk wat kan missen. Een van de onderwerpen die de laatste jaren behoorlijk aan terrein heeft gewonnen is data. Een brede term die, in mijn ervaring, mensen toch wat angst aan kan jagen. Het klinkt namelijk heel moeilijk: big data, data-driven, data automation. Dat kan het ook zeker zijn, maar je kunt ook klein beginnen en vanuit daar verder uitbouwen. Of het bij klein laten, ook prima. Waarom zou je in vredesnaam willen beginnen met data? Heel simpel gezegd geeft het je inzicht in je doelgroep die van onschatbare waarde is. Hier liggen onwijs veel kansen. Want inzicht hebben betekent dat je écht waarde kunt gaan toevoegen. Naast dat je je doelgroep een stuk beter leert kennen leer je ook jouw business en hoe men daar tegenaan kijkt extra goed kennen. Op deze manier kun je jezelf een stuk relevanter maken. Hier mijn tips om op een ‘niet-enge’ manier klein te beginnen met data.
1. Waarom?
Het is altijd goed om na te denken waarom je doet wat je doet. Zo ook voor je begint met data. Wat wil je bereiken of onderzoeken? Welke gegevens heb je daarvoor nodig/gebruik je daarvoor? Merk je bijvoorbeeld dat jouw klantenservice heel veel telefoontjes krijgt met vragen die je ook op je website hebt staan in de vorm van een Q&A en wil je die (onnodige) druk op je klantenservice wegnemen? Je kunt erover nadenken om de Q&A-pagina prominenter aanwezig te laten zijn op de website. Vergelijk vervolgens de bezoekersaantallen van die pagina met hoe ze waren voor je ze extra onder de aandacht bracht en zet deze af tegenover de hoeveelheid telefoontjes op je klantenservice. Merk je het verschil? Zo simpel kan het zijn.
2. Focus je op één ding tegelijk.
Wanneer je eenmaal besloten hebt dat je ‘dingen wilt gaan bijhouden’ is het verleidelijk om zoveel mogelijk te gaan opslaan en tracken. Doe dit niet. Het heeft geen zin om data te gaan verzamelen om het verzamelen. Je loopt daarnaast ook nog eens voorbij aan punt 1 uit dit blog: waarom? Zeker wanneer je begint: focus je op één ding. Wanneer je daarmee klaar bent, ga naar het volgende. Bovendien zie je zo gemakkelijker dat hetgeen wat je gedaan hebt, de uitkomst heeft beïnvloed. Dat is lastiger wanneer je het resultaat aan meerdere dingen kan linken. Wel is het zo dat wanneer je eenmaal wat meer geoefend bent, je rustig aan kunt gaan multitasken.
3. Zorg dat je kunt meten.
Onderbuikgevoel. Veel dingen doen wij op onderbuikgevoel, dat maakt ons mens en dat maakt ons vaak goed in de dingen die we doen. Toch hebben we de behoefte om dingen te meten om te bewijzen dat ons onderbuikgevoel klopt. Belangrijker: met bewijs overtuigen we onze collega’s van de noodzaak om daadwerkelijk iets te veranderen.
Er zijn allerlei goede tools te koppelen aan je website waar je vervolgens helemaal los kunt gaan met het verzamelen en verder uitsplitsen van de data die erin verzameld is. Supergaaf. Maar wanneer je net begint, nog een brug te ver. Begin simpelweg met data die je uit Google Analytics kan halen. Vergelijk die cijfers met de cijfers die gaan over het aantal telefoontjes naar je klantenservice voor en na het prominenter maken van je Q&A-pagina, et voila!
4. Evalueer en begin opnieuw
Evalueren. Reflecteren. Simpelweg terugkijken dus. Hoe is het gegaan? Wat ging goed? Wat zou je de volgende keer anders doen? Het is heel waardevol om te blijven leren, zeker in trajecten waarbij je ‘gewoon begint’. Door terug te kijken en te leren van wat je eerder gedaan hebt, kom je verder. Wat helpt is om de antwoorden op de drie vragen eerder onder dit kopje op te schrijven. Zo kun je bij de volgende evaluaties nagaan of je gegroeid bent sinds de voorgaande keren. Het kan zomaar zijn dat je ontdekt dat je bijvoorbeeld te weinig kennis hebt van hoe je data of cijfers in Google Analytics moet interpreteren. Je kunt hier dan hulp bij zoeken, zodat je op dat gebied groeit en je de volgende keer sneller de data juist kan interpreteren.
Dus kijk terug op je eerste ervaring met data en neem je learnings mee in de volgende vraag waar je mee aan de slag wilt.