Headless development.
5 tips voor development teams om te beginnen met headless development.
Headless development is een werkwijze waar je als webdeveloper niet meer omheen kunt. Het is de laatste jaren immens in populariteit gestegen. En dat is niet zonder reden. Headless development biedt vele voordelen qua werkwijze en kwaliteit van het gerealiseerde eindproduct. Ondanks de vele pluspunten kan het toch een grote opgave zijn om als team over te stappen op deze nieuwe werkwijze. Om je hierbij een handje te helpen hebben we handvol tips verzameld.
5 tips
Start met het juiste project
Om te beginnen met headless development is de basis het juiste project. Ga niet direct voor het eerste de beste project dat een headless architectuur inzet, maar stel jezelf eerst een aantal kritische vragen:- Hoeveel meerwaarde biedt een headless-architectuur voor het eindproduct?
- Hoeveel projecten wil je in de toekomst aanvliegen met de headless werkwijze? Heeft het dan wel meerwaarde om als bedrijf zijnde te investeren in deze nieuwe werkwijze?
- Is er genoeg ruimte in de aanloop van het project om een goede voorbereiding te treffen?
- Is de deadline haalbaar als je ruimte voor uitloop nodig hebt?
Wees flexibel met je werkprocessen
Het overstappen naar nieuwe werkwijzen en technieken brengt veel uitdagingen met zich mee. Huidige processen moeten mogelijk aangepast worden, evenals de manier waarop backlogs worden opgesteld en de projectplanning. Doordat frontend en backend technisch en soms ook qua planning gescheiden zijn, kan de samenwerking minder intensief zijn. Dat kan leiden tot technische afstemmingsproblemen. Zorg daarom voor voldoende afstemming tussen beide disciplines. Sommige elementen in je huidige werkproces hebben wellicht een kleine aanpassing nodig.Maak ruimte om je voor te bereiden
Het kiezen van een nieuwe techniek brengt vaak grote verandering met zich mee. Het vergaren van genoeg kennis en ervaring om een project in een nieuwe techniek op de juiste manier aan te vliegen kost veel tijd. Daarom is het belangrijk om voldoende ruimte vrij te maken voor aanvang van het project, zodat developers zich wegwijs kunnen maken in de nieuwe techniek door bijvoorbeeld cursussen te volgen en documentatie door te nemen.Plan ruimte in voor uitloop
Bij alles wat nieuws is ga je tegen onverwachte problemen aanlopen. Hoe goed je ook bent voorbereid. Geef de developers de ruimte om een probleem waar ze tegenaan lopen op de juiste manier op te lossen. Dit kan initieel voor meer uitloop zorgen, maar bij de volgende projecten win je de geïnvesteerde tijd weer dubbel en dwars terug.Enjoy the ride!
Ondanks de uitdagingen die een nieuwe aanpak met zich meebrengt, is het ook een verfrissende ervaring. Het zorgt voor nieuwe energie en persoonlijke ontwikkeling binnen het development team, waardoor je vol enthousiasme aan toekomstige projecten gaat werken.Samen gaan we voor Good News.
Wil jij je werk efficiënter maken? Of wil je sparren over een idee wat je hebt? Neem contact op met Chris!