Hoe bescherm je jouw website?

In een tijd waarin digitale connectiviteit ons leven bepaalt, is het cruciaal om de veiligheid van online platforms te waarborgen.

Of je nu een blog beheert of de website van een grote organisatie runt, het waarborgen van de veiligheid van je website is essentieel voor het behoud van het vertrouwen van je gebruikers en het beschermen van hun gegevens.

Gelukkig zijn er tal van maatregelen die je kunt nemen om ervoor te zorgen dat jouw online aanwezigheid veilig en betrouwbaar blijft. 

1. Houd software up-to-date

Een van de eenvoudigste en meest effectieve stappen die je kunt nemen om de veiligheid van je website te waarborgen, is het regelmatig bijwerken van alle software en plug-ins die je gebruikt. Updates bevatten vaak patches voor beveiligingslekken, dus door up-to-date te blijven, minimaliseer je het risico op aanvallen door kwaadwillende. Zorg ook dat het platform waar je verantwoordelijk voor bent elke 6 maanden gecheckt wordt op eventuele veiligheidsrisico’s. Hiermee voorkom je eventuele fouten of bugs en kun je op tijd ingrijpen, mocht het nodig zijn.

2. Installeer een SSL-certificaat

Een SSL-certificaat versleutelt de gegevens die tussen de browser van de gebruiker en je website worden verzonden, waardoor deze worden beschermd tegen hackers die proberen de informatie te onderscheppen. Bovendien geeft het hebben van een SSL-certificaat je website een boost in zoekmachine rankings, wat resulteert in meer verkeer en betrouwbaarheid.

ssl-certificering

3. Voorkom onnodige risico’s

Neem de tijd om alle benodigde informatie voor je platform of website zorgvuldig te doorlopen. Stel jezelf de vraag: wat gebeurt er met elke specifieke gegevensset? En nog belangrijker, is al deze informatie echt noodzakelijk? Het is erg belangrijk om te onderzoeken of bepaalde gegevens misschien alleen maar voor ruis vormen, wat uiteindelijk een onnodig extra risico met zich meebrengt.

4. Gebruik sterke wachtwoorden

Het lijkt misschien voor de hand liggend, maar het gebruik van sterke, unieke wachtwoorden voor al je online accounts is van cruciaal belang voor de veiligheid. Vermijd voor de hand liggende wachtwoorden zoals "123456" of "password" en kies in plaats daarvan voor langere combinaties van letters, cijfers en symbolen. Hiervoor kun je ook een tool gebruiken zoals 1Password.

5. Beperk toegangsrechten

Beperk de toegangsrechten van je website tot alleen die personen die deze echt nodig hebben. Geef geen onnodige privileges aan gebruikers en zorg ervoor dat elk account unieke inloggegevens heeft. Op deze manier minimaliseer je het risico op ongeautoriseerde toegang tot je website. 

6. Regelmatige back-ups

Het maken van regelmatige back-ups van je website is essentieel voor het geval er iets misgaat. Als je website wordt gehackt of anderszins wordt aangetast, kun je snel herstellen door een recente back-up te gebruiken. Zorg ervoor dat je back-ups op een externe server opslaat voor extra veiligheid.

7. Vulnerability test

Voer periodiek vulnerability tests uit om je website te scannen op bekende beveiligingslekken. Deze tests gebruiken een uitgebreid database van bekende kwetsbaarheden en testen de technieken die hackers zouden kunnen gebruiken. Na elke scan ontvang je een rapport met bevindingen en aanbevelingen. Door regelmatig deze testen uit te voeren, kun je nieuwe en opkomend beveilingsrisico’s op tijd identificeren en aanpakken. Bij Good News doen we standaard een vulnerability test voor het opleveren van een platform.

8. Samenwerken met ISO-gecertificeerde partners

Werk samen met partners die ISO-gecertificeerd zijn om de veiligheid van je website te versterken. Dit betekent dat deze partners voldoen aan internationale normen voor informatiebeveiliging en dat hun werkprocessen zo zijn ingericht dat de kans op lekken en beveiligingsproblemen tot een minimum worden beperkt. Selecteer zorgvuldig een partij voor het ontwikkelen van je website en zorg ervoor dat ze zich aan deze hoge standaarden houden. Dit biedt niet alleen extra zekerheid, maar toont ook aan je gebruikers dat je serieus bent over hun veiligheid en privacy.

iso-certificering

9. Veiligheid waarborgen in elke fase

Zorg dat iedereen met wie je zaken doet informatiebeveiliging serieus neemt en met iedereen, bedoelen we ook echt iedereen! Elke tool, elke partner en zelfs elke partner van een partner. Zo verzeker je dat informatie in elke fase en stap beveiligd blijft.

Door deze eenvoudige maar effectieve maatregelen te implementeren, kun je ervoor zorgen dat jouw website veilig blijft in een steeds digitaler wordende wereld. Blijf proactief en alert op mogelijke bedreigingen en blijf investeren in de veiligheid van je online aanwezigheid. Met de juiste voorzorgsmaatregelen kunnen gebruikers met een gerust hart van jouw website genieten, wetende dat hun gegevens veilig zijn. Veiligheid staat immers altijd voorop! Mocht je willen sparren over het beschermen van jouw platform, neem dan gerust contact op!

Samen gaan we voor Good News.

Hulp nodig bij het ontwikkelen van een veilig platform? Neem contact op met Chris!    

Afbeelding Chris

Nog meer Goed Nieuws?

Werkenbij Vitalis.nl

Een recruitmentplatform voor ouderenzorginstelling Vitalis, wat nieuwe werknemers, talent en vrijwilligers aantrekt en behoudt. Precies wat de merkwaarden van de organisatie weerspiegelt!

Bruynzeel

Een platform dat niet alleen consumenten aantrekt, maar hen ook inspireert en motiveert tot actie.

Contact! Let's talk!