MedicPlanner

Beschikbaar zorgpersoneel in ziekenhuizen optimaal in te zetten, dankzij innovatief personeelsplanning-platform MedicPlanner.

Naar de MedicPlanner website

Personeelstekort in de zorg

Het personeelstekort in de zorg groeit. De bijbehorende problemen stapelen zich op: afdelingen moeten sluiten, operaties worden uitgesteld, wachtlijsten lopen op en het zorgpersoneel staat onder druk. De kwaliteit van de zorg komt in gevaar en dat raakt ons allemaal! Dit moet anders.

Digitalisering en e-health oplossingen zijn de sleutel. MedicPlanner is een initiatief om zorgprocessen te innoveren in het belang van de patiënt. Het is een veilig online platform gekoppeld aan een app. Hiermee zijn interne dienstroosters automatisch te vullen en kunnen gaten opgevuld worden met aangesloten ZZP'ers, zonder tussenkomst van uitzendbureaus. Inzetbaar personeel voor ziekenhuisafdelingen wordt op deze manier optimaal benut.

Medicplanner - Case - App screen

Pilot Albert Schweitzer Ziekenhuis

Dienstroosters vullen voor ziekenhuisafdelingen of zorginstellingen is anders vaak een lastige opgave. Het planningsproces is inefficiënt, ondoorzichtig en ontzettend tijdrovend. En duur, zeker wanneer bemiddelingsbureaus ingeschakeld moeten worden. Dit veroorzaakt jaarlijks significant extra kosten voor zorginstellingen en dus voor de gehele zorg in Nederland. Terwijl juist alle pijlen gericht moeten zijn op kostenreductie.

In het Albert Schweitzer Ziekenhuis draait een pilot met dit innovatieve personeelsplanning-platform. Dat de zorgplanner hiermee in direct contact staat met de zorgprofessionals, zorgt voor betere personeelsplanning tegen lagere kosten. Omdat het planningsproces veel minder tijd in beslag neemt en het inschakelen van uitzendbureaus overbodig wordt.

Medicplanner - Case - video placeholder

Hoe werkt Medicplanner?

Het digitale platform wordt gebruikt door planners in de zorg. Eraan gekoppeld zit een app voor zorgprofessionals, die zichzelf hierin aanmelden en hun beschikbaarheid aangeven op nog in te vullen diensten. Planners ontvangen daar automatisch melding van en zo zijn gaten in de planning op te vullen.

De werking is simpel en slim, want zorgprofessionals zijn geen IT'ers. Met één druk op de knop zijn zorgdiensten door planners open te stellen voor zorgprofessionals, die voor aanmelding in de app een onboardingsproces hebben doorlopen. Hierbij worden onder andere BIG registraties en diploma’s ingevoerd en wordt gecheckt aan welke specifieke functie-eisen wordt voldaan. Een zorgprofessional ziet in de app openstaande diensten terug, passend bij zijn of haar kwalificaties. En kan zich hier op aanmelden. Vervolgens kunnen de matches geaccordeerd en ingepland worden door de planner.

De applicatie ontzorgt. Overzicht in beschikbaarheid en communicatie verloopt via één centraal punt. Dat is prettig voor de zorgprofessionals, die gemakkelijk op Tinder-achtige wijze door (extra) diensten kunnen scrollen. En kostenbesparend voor zorginstellingen, die nu minder tijd kwijt zijn aan personeelsplanning en geen extra kosten maken voor bemiddeling via bureaus. Een ander belangrijk pluspunt: zorginstellingen weten precies wie ze in huis halen. En zijn in staat om via de app een flexibele pool te creëren met betrouwbare krachten.

Medicplanner - Case - Screenshot

Doorontwikkeling: CAO integratie

Tijdens de pilotfase in het Albert Schweitzer Ziekenhuis wordt de app getest onder eigen personeel op de Spoedeisende Hulp en de Intensive Care. Deze afdelingen kampen bij uitstek (in alle Nederlandse ziekenhuizen) met tekorten aan gespecialiseerde verpleegkundigen en artsen. Hierna wordt MedicPlanner verder uitgerold naar andere afdelingen, andere functies en andere ziekenhuizen.

Ondertussen zijn we druk bezig met de ontwikkeling van versie 2, waarin MedicPlanner automatisch roosters genereert vanuit CAO logica. Een complexe uitdaging, maar deze functionaliteit resulteert in nog meer gemak voor gebruikers. Want dit houdt in dat automatisch rekening gehouden wordt met ingestelde voorkeuren en vakantiedagen. Maar ook of iemand wel of geen nachtdiensten draait en of er voldoende rusttijd is geweest tussen twee diensten in.

In de laatste fase wordt de toegang tot het platform voor externe zorgprofessionals (ZZP'ers en freelancers) beschikbaar gemaakt.

Medicplanner - Case - afbeeldingen

MedicPlanner in de pers

Dat er veel belangstelling is in de zorgsector naar innovaties, blijkt wel uit de aandacht die de media aan MedicPlanner heeft besteed na lancering van de pilot in het Albert Schweitzer Ziekenhuis.

Op een tiental platformen in de zorgsector, waaronder Skipr, ICThealth, RTV-Dordrecht, Algemeen Dagblad, PZC en Computable zijn berichten gepubliceerd over de lancering van MedicPlanner.

Medicplanner - Case - in de pers

Een gouden Dutch Interactive Award (DIA)!

Medicplanner heeft een Dutch Interactive Award (DIA) gewonnen. Dat is iets waar we heel erg trots op zijn! Een zeer bijzondere prijs in de categorie 'disrupter'!

Meer lezen over health?

Good News loopt voorop op het gebied van digitale healthcare. Onze experts zijn dagelijks bezig met het bedenken van nieuwe oplossingen voor onze klanten zoals Medicplanner. Maar kijk ook eens naar de case van het Amphia ziekenhuis. Meer lezen over hoe we bij Good News health gerelateerde vraagstukken aanvliegen? Check onze health pagina!

Medicplanner - Case - DIA Award

Samen gaan we voor Good News.

Wil jij je werk efficiënter maken? Of wil je sparren over een idee wat je hebt? Neem contact op met Rob!

Mail RobWhatsapp Rob
Afbeelding Rob